Warm wintervoedsel: stoofvlees met groente uit de slowcooker • The Unit Heerenveen
  • Email: info@theunitsc.nl
  • Tel: 06-24203247
  • Adres: Pompmakker 12G - 8447GJ - Heerenveen

Warm wintervoedsel: stoofvlees met groente uit de slowcooker

 

Jaja, de sneeuw ligt er weer. Bijna weekend en ik hoop dat je een beetje tijd en zin hebt om wat lekkers te gaan koken.
En ja, je hebt echt maar een beetje tijd nodig, want de tijd doet daarna het werk 🙂

 

 

Voor het stoofvlees, uitgaande van 4 personen:

4-6 stooflapjes (bijvoorbeeld van schotsehooglanders.nl)
1/2 fles rode wijn
2 uien, in ringen
4 tenen knoflook, fijngesneden
500 ml bottenbouillon (of anders water)
4 laurierblaadjes
2 theelepels kaneel
2 theelepels kruidnagel
2 theelepels nootmuskaat
2 theelepels gemberpoeder
Beetje boter
Goede gietijzeren pan

Fruit de knoflook en ui tot ze glazig zijn op een zacht vuurtje in de pan. Doe daarna alle andere ingrediënten erbij en laat het vlees zachtjes gaar pruttelen in zo’n 4-5 uur. Zorg vooral dat het water/bouillon NIET kookt!

Voor de groente (en als je geen slowcooker hebt, kan je dit in een andere grote pan maken. Let er dan wel op dat het vuur heel laag staat!!)
1/2 knolselderij, geschild en in stukken
1 witte kool, fijngesneden
1 prei, in grote stukken
1 winterpeen, schoongemaakt en in grote stukken
1/2 blok santen
Keltisch zeezout
3 stukjes verse kurkuma, fijngesneden (verkrijgbaar bij EkoPlaza)
Een stuk gember van zo’n 5 cm in stukken
1 stuk verse laos (toko) in stukken
4 tenen knoflook, fijngesneden
1 eetlepel zelfgemaakte chutney van Toko Sharma Heerenveen (zie plaatje) of sambal
500 ml pottenbouillon of water

Maak alle groente schoon en snij ze in grove stukken. Doe de gember, kurkuma, laos, chutney, knoflook en zout bij elkaar in een kom met een beetje water, en maak fijn met de staafmixer (of doe dit in de keukenmachine).
Doe deze boemboe in de slowcooker, samen met de groente en de bouillon/water. Snij de santen in kleine stukje en doe dit erbij. Hussel alles goed door elkaar en laat op de lage stand gaar koken in zo’n 6-8 uur (beetje naar smaak hoe zacht je de groente wilt hebben).

Heb je geen slowcooker, doe het dan in een gietijzeren pan, en stoof zachtjes tot de groente naar eigen smaak zacht genoeg zijn.

 

[index]
[index]