Yacon, perfect voor diabetici en darmgezondheid • The Unit Heerenveen
  • Email: info@theunitsc.nl
  • Tel: 06-24203247
  • Adres: Pompmakker 12G - 8447GJ - Heerenveen

Yacon, perfect voor diabetici en darmgezondheid

Superfood…ik krijg altijd een beetje de kriebels van die term. Toch kan ik met recht zeggen dat de Yacon mijn ontdekking van de maand is. Ik kende het al wel als natuurlijke zoetstof, maar omdat wij niet erge zoetekauwen zijn, had ik het nog nooit gebruikt.
Tot het moment dat ik vorige week de EkoPlaza binnen liep en deze knol zag liggen in het schap. Zo op het eerste gezicht is het net een bruine bataat (zoete aardappel) en de uitnodigende tekst van de kweker erbij wekte direct bij mij de reactie “die moet ik proberen!!” op.

De smaak zou een combinatie zijn tussen een appel en een peer. Yacon kan rauw gegeten worden, maar je kan het ook door pannenkoekbeslag raspen of bakken. Dat gaf een boel opties!

Eenmaal thuis ben ik even wat dieper gaan zoeken op waarom Yacon dan eigenlijk een “superfood” is, en kwam tot de volgende ontdekkingen:

Yacon komt oorspronkelijk uit Peru, waar deze ondergrondse knolsoort ook wel ‘appelwortel’ wordt genoemd en in wel 400 verschillende variaties voorkomt. De yacón grondappel groeit en bloeit name in de hooglanden die uitlopen van de Amazone en overlopen in de machtige sneeuwtoppen van het oeroude Andes gebergte.

De yacon plant bezit een aantal zeer specifieke eigenschappen waarvoor deze in de raw food en superfood geliefd en bekend is geworden, namelijk:

  • Yacon bezit een zeer lage waarde op de glycemische index.
    En dit is heel goed nieuws voor met name diabetici. De glycemische index is een systeem waarin de mate van impact van koolhydraten op onze bloedsuikerspiegel en met name de waarde van glucose in ons bloed, wordt gemeten. Naarmate de waarde van de glycemische index stijgt, stijgt in verhouding ook het glucosegehalte in ons bloed. Om bloedsuikerschommelingen zo laag mogelijk te houden, is het beste om voedingsmiddelen te kiezen met een lage GI. Deze staan in de volksmond ook wel bekend als “trage koolhydraten”. Voor diabetici betekent dit: hoe lager de waarde, des te minder medicatie nodig is om de bloedsuikerspiegel weer “goed” te krijgen.
    Constant hoge bloedsuikerspiegels, als gevolg van een niet goed uitgebalanceerd dieet, kan leiden tot een grote verscheidenheid aan verschillende ziektes waarvan een verlies van zicht, huidproblematiek, jicht en andere gewrichtsproblemen, tandvleesontsteking, overgewicht, kanker en beschadiging van organen slechts een aantal zijn.
  • Yacon bezit een zeer lage hoeveelheid calorieën.
    En dat is weer goed nieuws voor degenen die gewicht willen verliezen! Naast dat yacon als zoetstof gebruikt kan worden, is ie ook ontzettend lekker rauw in bijvoorbeeld salades.
  • Yacon is rijk aan anti-oxidanten. Antioxidanten zijn belangrijke stoffen voor een gezonde stofwisseling van het lichaam en zijn in alle cellen aan te treffen. Als moleculen in aanraking komen, oxideren ze. Tijdens oxidatie, komen vrije radicalen vrij die schade kunnen aanbrengen aan weefsels en DNA. Vrije radicalen worden ook wel gezien als de oorzaak van vroegtijdige veroudering. Bij een goede methylering, wordt er voldoende glutathion aangemaakt, dat de lichaamseigen anti-oxidant is.  Yacon ondersteunt vanuit voeding de bescherming van het lichaam tegen vrije radicalen.
  • Yacon bezit de grootste hoeveelheid F.O.S. van alle bekende voedingsbronnen op de wereld.
    F.O.S. is de afkorting van fructooligosaccharide; en speciale type fructose wat het lichaam onverteerd weer verlaat. Dit zorgt voor een constante bloedsuikerspiegel, maar heeft nog een aantal extra interessante eigenschappen:
    F.O.S. (inuline) heeft namelijk een aantal pre-biotische eigenschappen die met name inwerkt op de lactobaccillus en de bifida bacterie, en daarmee een positieve werking heeft op de darmgezondheid.  Daarnaast bezit F.O.S. tevens een adapterende eigenschap door de gezonde bacteriegroei te stimuleren en de schadelijke en toxische bacteriegroei in onze darmen af te remmen. Dit is belangrijk om een gezonde en maximale opname van voedingsstoffen uit ons voedsel te garanderen én ons immuunsysteem te ondersteunen.Benieuwd naar hoe de yacon smaakt?
    Ik maakte deze supermakkelijke en heerlijke salade ermee:

    Ingrediënten (voor 1 persoon):
    2-3 stronkjes witlof, gewassen, hart er uit gesneden en losgehaald
    1/4 yacon, geschild en in dunne plakjes
    1 handje ongebrande noten
    Biologische olijfolie extra vierde
    Balsamico azijn

    Verdeel de blaadjes witlof over je bord. Schik de yacon er bij en besprenkel met olijfolie en balsamico azijn. Verdeel de nootjes er over en geniet!

    Bronvermeldingen:

Yacon (Smallanthus sonchifolius): a functional food. – Delgado GT1, Tamashiro WM, Maróstica Junior MR, Pastore GM. – Plant Foods Hum Nutr. 2013 Sep;68(3):222-8. doi: 10.1007/s11130-013-0362-0.

Comparison of Yacon (Smallanthus sonchifolius) Tuber with Commercialized Fructo-oligosaccharides (FOS) in Terms of Physiology, Fermentation Products and Intestinal Microbial Communities in Rats. – Utami NW1, Sone T1, Tanaka M1, Nakatsu CH2, Saito A3, Asano K1. – Biosci Microbiota Food Health. 2013;32(4):167-78. doi: 10.12938/bmfh.32.167. Epub 2013 Oct 30.

Yacon roots (Smallanthus sonchifolius) improve oxidative stress in diabetic rats. – Habib NC1, Serra-Barcellona C, Honoré SM, Genta SB, Sánchez SS. – Pharm Biol. 2015 Aug;53(8):1183-93. doi: 10.3109/13880209.2014.970285. Epub 2015 Apr 8.

 

 

 

[index]
[index]