Kruiden: eindeloos variëren • The Unit Heerenveen
  • Email: info@theunitsc.nl
  • Tel: 06-24203247
  • Adres: Pompmakker 12G - 8447GJ - Heerenveen

Kruiden: eindeloos variëren

Afgelopen week werd ik een aantal keren gevraagd hoe je op een makkelijke en snelle manier toch wat meer variatie kan aanbrengen in je voedingspatroon.
De meest makkelijke manier hiervoor is het aanleggen van een basisvoorraad kruiden. Hiermee kan je namelijk heel gemakkelijk met dezelfde ingrediënten, toch elke keer weer een andere variant maken.

Zelf ben ik gek op kruiden en heb dan ook een hele la vol. Dit is echter niet per se nodig, omdat je tegenwoordig ook heerlijke kruidenmixen hebt, zonder toegevoegde zouten, smaakversterkers en andere kunstmatige toevoegingen. Mijn favoriet hiervoor is de reeks Original Spices van Jonnie Boer. Hij heeft een serie “wereldkruiden” voorgemixt, dus met een aantal uit deze reeks kan je elke dag van de week een andere smaak op tafel zetten. Bovendien kan je deze heel makkelijk aanlengen met wat Keltisch zeezout en olijfolie en dan heb je zo een lekkere dressing voor je salade gemaakt.

Zelf mixen geniet uiteindelijk toch mijn voorkeur en door schade en schande word je rijk. Eigenlijk is het net als bij een groene smoothie: je mikt wat bij elkaar en test of het naar je smaak is. Uiteraard is het handig om van tevoren even te ruiken en na te denken welke kant je het gerecht op wilt laten gaan qua smaak. Bovendien kan ik je aanraden om een aantal kruiden vooral vers op voorraad te hebben omdat dit de rijkste smaak geeft. Deze week heb ik alweer nieuwe verse kruidenplantjes kunnen halen bij de Turkse winkel: het seizoen komt er weer aan!
Vers in de kruidentuin heb ik staan: salie, rozemarijn, laurier (allemaal wintervast), basilicum, oregano, tijm, peterselie, koriander en munt. Al naar gelang hetgeen ik maak, pluk ik dan vaak wat kruiden uit de tuin en meng dat met knoflook, Keltisch zeezout en olijfolie tot een kruidenolie.

Daarnaast heb ik altijd op vers op voorraad: knoflook, gember en kurkuma. Geraspt gebruik ik de laatste 2 voor een heerlijke thee, samen met geraspte (bio!)citroenschil. Knoflook doe ik werkelijk overal bij 🙂 en in smoothies is gember een heerlijke pittige smaakmaker. Bovendien zijn al deze kruiden rijk aan anti-oxidanten en is het aan te raden ze dagelijks te eten.
Ook loas is vers echt heel erg lekker en verfrist een boel gerechten, evenals citroengras. Dit kan je ook invriezen.

In poedervorm heb ik vervolgens:
Komijn
Kaneel
Koriander
Paprikapoeder
Chilipoeder
Kurkuma
Gember
Gedroogde Italiaanse kruiden

en nigella zaad.
Daarnaast ben ik groot fan van santen: geperste kokos dat je kan aanlengen met water voor een heerlijke smaak.
En is het handig om gepelde tomaten (in blik) en tomatenpuree op voorraad te hebben.

Ok, maar wat combineer je dan met wat?
Oosters: knoflook, komijn, kaneel en nigellazaadjes
Fris: kurkuma, knoflook, koriander, laos en gember (eventueel met citroen of limoen)
Indiaas: knoflook, koriander (liefst vers!), komijn, gepelde tomaten, paprikapoeder, ui en santen
Italiaans: knoflook, gedroogde Italiaanse kruiden en bij voorkeur vers: oregano, rozemarijn en tijm aangevuld met tomatenpuree en gepelde tomaten
Lekker met een stamppot van broccoli, pastinaak, wortel en zoete aardappel: curry madras mix van Jonnie Boer of vers: gember, kurkuma en knoflook met nigellazaadjes
Bij gebakken aardappeltjes: nigellazaadjes, chilipoeder en paprikapoeder (+Keltisch zeezout)
Met kip en wokgroente: knoflook, santen, Keltisch zeezout, curry madras mix of gember, kurkuma en koriander

Kruidenolietjes kan je mixen naar keuze in de keukenmachine met knoflook en olijfolie. Lekker is om
gemixte groentes naar keuze te overgieten met deze olie en dan zo’n 30 minuten in de oven te zetten op 180 graden. Je kan ze dan warm eten en wat je over hebt de volgende dag koud, door een salade.
Mijn voorkeur heeft het om altijd tomaten er bij te doen, omdat dit uit de oven zo’n rijke smaak geeft, en het vocht de andere groentes ook lekker zacht maakt.

Bottom line is het vooral doen. Combineer, pas aan en geef vooral niet op!
Kruiden geeft de rijkste smaken, rechtstreeks uit de natuur en bovendien heeft elk kruid nog eens extra gezondheidswaardes vanwege de fytonutrienten.

[index]
[index]